Behandling av dyr

 

Fuglejakt

 

Fuglejakt (enkle tips)

 

For å sikre et godt resultat av preparatet er det viktig at fuglen behandles riktig. Ta altid med noe tørkerullspapir på jakt. Ta også med en brødpose med noe bomull blandet med potetmel oppi. Rist potetmelet godt inn i bomullet. Press dette flatt, og legg det i lommen før jaktturen. Når du har skutt fuglen, stapper du en dott med bomull i munnen på den. Dytt det ned i halsen med en tynn grein. Gjenta dette 2-3 ganger. Dette for at fuglen ikke skal blø når den tines opp etter å ha ligget i fryseren. En Tiur trenger 3 store dotter.

 

Stikk aldri hode på fuglen under vingen, da det som regel begynner å blø fra nebbet når fuglen tines opp.

 

Ta gjerne tørkerullspapir rundt hode/nebb, og legg pent inntil kroppen. Du må aldri bøye eller teipe rundt stjerten, da den lett kan bli skadet.

 

NB! Lyse eller hvite fugler pakkes inn i hvitt tørkerullspapir. Bruk gjerne potetmel (mye) i skuddsår, da dette trekker til seg blodet.

 

Legg det i en tett plastpose, og legg det i fryseboksen -jo før jo heller. Alternativt kan du levere det til preparant. Fugler som skal stoppes ut må ikke henge. De blir fort sure og må derfor i fryser så fort som mulig. Er du på hytta på fjellet, og du mangler fryser der, så legg det ute i skyggesiden der det er kaldest.

 

Behandling av vilt

 

Slik behandler du viltet

Behandling av vilt For å sikre et godt resultat av preparatet er det viktig at viltet behandles riktig. Fellefanget vilt: Her er det meget viktig at du sjekker fellene ofte. Er det mildt i været, tåler ikke viltet å henge stort lenge før det blir surt. Mus og andre gnagere går også ofte på viltet om det henger for lenge.

 

Røyskatt og Ekorn tåler nesten ikke å henge i det hele tatt.

Harepus må også rett i fryseren. Denne kan heller ikke henges opp for mørning om den skal stoppes ut. Altså alle dyr som skal stoppes ut, må i fryser så fort som mulig.

 

MEGET VIKTIG

Legg viltet utstrakt ned i fryseren, ikke i en ball. Dette for at den skal tines javnt og raskt opp. Pakkes dyret i en ball, tiner de ytre delene opp først. Dyret må da ofte ligge enda et døgn før hele er tint så jeg kan få flådd det.

 

Da kan i verste fall de ytre delene være totalt sure.

 

Flåing av hodemontasje

Her gjør mange feil! Vær derfor nøye med å følge instruksen for ditt eget beste. Start mellom ørene,

skjær med hårene (ikke imot). Snitt nakke, kutt skinnet godt bak forbena (ca. 20 cm)

Legg dyret på ryggen, stå med beina på hver side av dyret med ryggen din mot hodet.

Ta så tak i det ene beinet og sett kniven inn bak kneet. Skjær skinnet ned bak beinet,

og rett bakover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IKKE MOT BRYSTKULEN, DEN MÅ VÆRE HEL!

Skjær deretter fra ryggen og ned mot magen rundt sidene mens dyret ligger på den ene siden. Velt dyret over på den andre siden og gjør det samme her. Deretter kan du henge opp dyret etter bakbena for å flå av skinnet. Når du kommer til fremparten vær ekstra nøye med at du flår pent og får av alt kjøttet Få skinnet fortest mulig i fryser eller til preparant. Hvis ikke dette er mulig -salt skinnet godt på kjøttsiden, i øyne, nese og munn.

 

Dette er meget viktig for at du skal få et godt resultat med bogparti på hodemontasjen din.

 

Forsendelse

Pakk viltet inn i flere lag med tørkerullpapir (hvitt papir). Pakk så inn i flere lag med avispapir for å holde på kulden. Putt det deretter ned i en solid pappeske, aller helst en isoporeske. Sjekk postgangen og ring preparant.

 

Send aldri noe i slutten av uka, da risikerer du at forsendelsen blir liggende på postkontoret over helgen.

 

Når du så mottar ditt ferdige preparat så husk at det ikke må utsettes for sollys. La det også stå mest mulig støvfritt. Ungå berøring, sitt heller og nyt synet og gjenopplev den spennende jaktturen. Er det noe du lurer på så ring før du drar på jakt. Det lønner seg.

 

Lykke til med preparatet!

Vennlig hilsen Zoo. Prep. Tore Karlsen - Ørneveien 4 - 2070 Råholt - Norge Tlf: +47 63 95 37 06 - Mob: +47 41 31 26 09 - Fax: +47 63 95 37 70 - Epost: zooprep@zooprep.no